Per 2025

Zeeland stemt in met tolvrije Westerscheldetunnel voor auto’s

De 6,6 kilometer lange Westerschelde tunnel verbindt Zuid Beveland met Zeeuws Vlaanderen. Hij loopt onder een van de drukste waterwegen van Nederland. foto: ANP / Hollandse Hoogte / Peter Hilz

De Provinciale Staten van Zeeland hebben unaniem ingestemd met het tolvrij maken van de Westerscheldetunnel voor automobilisten en motorrijders. Vanaf 1 januari 2025 hoeven zij geen geld meer te betalen om door de 6,6 kilometer lange tunnel tussen Zuid-Beveland en Zeeuws-Vlaanderen te rijden. De provincie Zeeland, eigenaar van de in 2003 geopende Westerscheldetunnel, had eind vorig jaar met toenmalig minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat al afspraken gemaakt over het vervroegd tolvrij maken.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat de tolheffing in 2033 zou verdwijnen, maar een meerderheid van de Tweede Kamer besloot in 2022 dat dit uiterlijk per 2025 al zo moet zijn voor auto’s en motoren. Het Rijk stelt geld beschikbaar om het wegvallen van deze inkomsten voor de komende jaren te dekken. Aanvankelijk zou het tot 2030 gaan om 140 miljoen euro, maar dat bedrag is door indexatie verhoogd naar 146,5 miljoen.

“1 januari 2025 zal een historisch moment zijn, dan gaat de tol eraf voor personenvervoer”, zei gedeputeerde Harry van der Maas. “Het is gelukt, wie had dat ooit kunnen denken? Dit is goed voor de leefbaarheid en bereikbaarheid van onze mooie provincie.”

“Feestje” voor Zeeland

De Statenleden spraken van een “historisch besluit” en “een feestje” voor Zeeland. Ralph van Hertum van PvdA-GroenLinks stelde voor om op 1 januari toeterend door de Westerscheldetunnel te rijden. Van der Maas zei daar “graag” aan te willen meedoen. “De handhavers zijn gewaarschuwd”, merkte vertrekkend commissaris van de Koning Han Polman lachend op.

Diverse partijen willen dat ook vrachtwagens gratis door de tunnel kunnen rijden. Van der Maas gaat hierover praten met de nieuwe minister Barry Madlener. De gedeputeerde wil dan met de PVV’er ook afspraken maken over de rijksbijdrage voor de periode 2030-2033.

Intenties

“De intenties zijn er, maar van intenties alleen kunnen we niet leven”, zei CDA-Statenlid Hannie Kool-Blokland. “De gedeputeerde mag dus niet op zijn lauweren rusten, maar moet direct weer de boksring in om de volgende stappen te zetten.” Christine Govaert van de BBB roept Van der Maas op om ervoor te zorgen dat de Westerscheldetunnel op 1 januari 2026 helemaal tolvrij is.

Een enkele rit kost nu 2,50 euro voor motoren, 5 euro voor personenauto’s en 25 euro voor vrachtwagens langer dan 12 meter.

Auteur: Redactie Mobiliteit.nl / ANP