'Ogen op de weg'

MONO-actie werpt vruchten af: dit jaar al ruim 1.300 boetes uitgedeeld

Mono-cam
Tijdens de controleactie wordt naast de touringcar ook gebruik gemaakt van de MONOcam. Foto: Shutterstock/Rijdende Redactie

De politie heeft dit jaar al ruim 1.300 automobilisten op de bon geslingerd voor het vasthouden van een mobiele telefoon tijdens het rijden in Noord-Brabant en Zeeland. Dat maakte de politie deze week bekend. Vanuit een onopvallende touringcar zijn 894 boetes uitgeschreven. Via de MONOcam waren dat er 409.

Verder werden er door de politie nog 331 andere overtredingen geconstateerd, zoals te hard rijden, rijden zonder gordel, bumperkleven en rechts inhalen. Het totaal komt daarmee op 1.634 uitgedeelde boetes in ruim een halfjaar tijd.

Minder alert

De controleactie, genaamd ‘Ogen op de weg’, werpt daarmee zijn vruchten af. “Overtreders worden niet alleen beboet, maar vooral bewust gemaakt van de gevaren van afleiding tijdens het rijden”, legt de politie de achterliggende gedachte van de MONO-acties uit. “Afleiding vergroot de kans op een ongeval. Het zorgt ervoor dat je minder alert bent, waardoor de auto bijvoorbeeld kan gaan slingeren of je niet op tijd remt als dat nodig is.”

Daarom slingeren agenten overtreders niet alleen op de bon, maar leggen ze tijdens deze momenten ook uit wat de risico’s en gevolgen zijn van onveilig rijgedrag. “En daarmee wordt ingezet op gedragsverandering: gebruik je smartphone pas weer wanneer je op je bestemming bent aangekomen.” Ook in de tweede helft van dit jaar zet de politie de controleacties voort.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is redacteur van Mobiliteit.nl en TaxiPro.