vooral commerciële sector

CNV: twee op drie werknemers krijgt geen fietsvergoeding, dit moet anders

Foto: man in fietsenstalling
Volgens de vakbond heeft de fiets "het nakijken". Foto: Shutterstock, mares90.

Tweederde van de werknemers krijgt geen fietsvergoeding van de werkgever. Dat blijkt uit een onderzoek van vakbond CNV onder 594 werknemers die naar hun werk fietsen. De helft van deze groep kan daarbij niet via hun werkgever sparen voor een fiscaal voordelige fiets. De vakbond wil graag dat meer werkgevers hierop inzetten. 

Van de 2199 werkenden die meededen aan het onderzoek, komen in totaal 594 mensen (27 procent) met de fiets naar hun werk. Met name in de commerciële sector krijgen werkenden vaak geen vergoeding of kunnen ze niet sparen voor een fiscaal voordelige fiets. Bij bijvoorbeeld de overheid en in het onderwijs komen dit soort regelingen vaker voor.

Een fiets kost ook geld

“Bedrijven hebben de mond vol over duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Maar de meest duurzame vorm van vervoer, de fiets, heeft het nakijken”, aldus CNV-voorzitter Piet Fortuin. “Wie fietst naar het werk, draait doorgaans zelf voor de kosten op. Vreemd, want een fiets kost ook geld. Zeker de elektrische fiets is duur, ook in onderhoud.”

Cao-onderhandelingen

De reiskostenvergoeding voor fietsers is een belangrijk speerpunt in de cao-onderhandelingen voor CNV. Ook zet de vakbond in op voordelig sparen voor de fiets. “Hier is genoeg fiscale ruimte voor”, vervolgt Fortuin. “Bedrijven moeten daar meer gebruik van maken. Zeker nu Nederland steeds meer vastloopt in files, de stress op de werkvloer toeneemt en meer mensen een zittend beroep hebben. Fietsen is eigenlijk goed voor alles”, zo besluit hij.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Laura Houtenbrink