Cijfers Politie

Ruim helft gecontroleerde fatbikes in Amsterdam is opgevoerd: “Een wildgroei”

Foto: rollerbankcontrole
De Amsterdamse politie voert een rollentestbank controle uit. Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Inter Visual Studio.

Ruim de helft van de gecontroleerde fatbikes in Amsterdam is opgevoerd, blijkt uit cijfers van de Amsterdamse politie. De verkeersdienst controleerde sinds begin dit jaar in totaal 215 fatbike-eigenaren met een rollerbank, dat resulteerde in 117 processen verbaal. Volgens de politie is dit slechts “een incompleet beeld”: fietsers die bij een surveillance zijn staande gehouden, behoren niet tot deze cijfers. “Het is een beetje een wildgroei.”

De verkeersdienst heeft in totaal elf controleacties uitgevoerd met de rollerbank. Van de aangetroffen “foute” fatbikes waren er meer opgevoerd met een gashendel dan door te sleutelen aan de fietscomputer. Er zijn meer dan twintig fatbikes in beslag genomen door de verkeersdienst.

Ook heeft de politie specifiek op fatbikes gecontroleerd zonder gebruik te maken van de rollerbank, maar daarvan zijn geen cijfers bekend. Ook van andere teams, bijvoorbeeld die fietsen controleren bij een surveillance, zijn geen cijfers bekend. “In de toekomst hopen we daar meer zicht op te krijgen”, aldus de politie. Wel denkt de woordvoerder dat er “natuurlijk veel meer proces-verbalen zijn uitgeschreven” dan nu bekend is. Hij constateert een “wildgroei” van opgevoerde fatbikes in Amsterdam.

Geen cijfers

De politie-eenheden van Rotterdam en Den Haag konden geen cijfers delen over de handhaving van opgevoerde fietsen. De politie van Rotterdam publiceert geen tussentijdse cijfers, laat een woordvoerder weten. Ook de korpsleiding kon geen cijfers noemen. Wel laat een woordvoerder weten dat de politie meewerkt aan een campagne van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, die in augustus van start gaat en gericht is op opgevoerde fietsen. “Dan hebben we mogelijk ook de meest actuele cijfers.”

Auteur: Laura Houtenbrink