"Walgelijk gedrag"

Gemeente Rijswijk doet aangifte na golf van racistische reacties op verkeerscampagne

Foto: verkeerscampagne Rijswijk.
Op de campagneposters zijn Rijswijkse inwoners te zien, waaronder Mouslima. Foto: ANP / Hollandse Hoogte / John van der Tol.

Een Rijswijkse verkeersveiligheidscampagne met een inwoonster met een hoofddoek is overspoeld door racistische reacties op sociale media. De vrouw, genaamd Moeslima, werkt als vrijwillig jongerencoach bij de gemeente. Het college van burgemeester en wethouders (B&W) gaat aangifte doen van het “online geweld”: “Het is walgelijk gedrag en mag niet normaal worden gevonden.”

Dat schrijft het college in een statement op de gemeentelijke website.

De campagne bestaat uit meerdere posters waarop drie verschillende inwoners van Rijswijk oproepen tot veilig gedrag in het verkeer. Op de poster met Moeslima staat zij op het zebrapad, met daarbij de tekst: “Rij rustig, ik steek hier over”. Moeslima staat op de poster omdat zij werkt als vrijwillig jongerencoach, een “bekend en gewaardeerd gezicht” in Rijswijk, aldus de gemeente.

Haatreacties

Al snel nadat de gemeente de borden plaatste, volgden online haatreacties en zelfs doodsverwensingen, laat het college weten. Een kleine verkenning op X bevestigt het beeld dat de gemeente schetst. Opmerkingen over kamelen, “omculturing” en “moslimgezeik” passeren allemaal de revue.

Mobiliteitswethouder Armand van de Laar die de veiligheidscampagne lanceerde, spreekt zich uit tegen de reacties die hij online heeft gelezen: “Je kunt zeggen dat je dit soort anonieme opmerkingen beter kunt negeren omdat je de daders anders alleen maar beloont met aandacht, maar dit grootschalige racisme mag je niet negeren. Dit is online geweld en daar kunnen wij ons niet hard genoeg tegen uitspreken”, zo schrijft hij in het statement. “Het is walgelijk gedrag en mag niet normaal worden gevonden. Dit hoort er niet bij.”

Foto: campagneposter Rijswijk
De campagneposter. Foto: Gemeente Rijswijk.

Aangifte

“Het college staat pal achter alle inwoners, verwerpt elke vorm van racisme en voelt zich extra gemotiveerd te streven naar een inclusieve samenleving waarin iedereen meetelt”, schrijft het college verder. Ook belooft het gemeentebestuur aangifte te doen bij de politie. Welzijn Rijswijk, de organisatie waar Moeslima vrijwilliger is, sluit zich bij het statement van het college aan: “Racisme raakt de kern van onze organisatie en druist in tegen alles waar wij voor staan”.

Moeslima zelf zegt erg geschrokken te zijn van de online reacties, maar de borden hoeven van haar niet weggehaald te worden. “Er moet opgestaan worden tegen discriminatie, ik blijf als Rijswijks gezicht graag een van de boegbeelden van de verkeersveiligheidscampagne”, zegt ze tegen Omroep West.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Laura Houtenbrink