parkeerreferendum

Burgemeester Utrecht veegt referendum over betaald parkeren van tafel

Foto: auto in Utrecht
Het is de bedoeling van het college dat de auto op den duur minder ruimte gaat innemen in Utrecht. Foto: Shutterstock, nanka.

Er komt geen referendum over betaald parkeren in Utrecht, schrijft burgemeester Sharon Dijksma 17 juni in een raadsbrief. De Utrechtse gemeenteraad stemde in april in met het besluit om betaald parkeren geleidelijk in de hele stad in te voeren. De burgemeester volgt het advies van de referendumcommissie, die stelt dat het besluit niet referendabel is omdat het een wijziging van de belastingen betreft.

Die uitzondering is opgenomen in de referendumverordening. Ook hoeft er bij wijzigingen van de belastingen geen draagvlakmeting uitgevoerd te worden. Het ontbreken van een draagvlakmeting zorgt al maanden voor onvrede bij de Utrechtse oppositie. Marijn de Pagter van de VVD zei eerder dat de gemeente een geitenpaadje bewandelt door het nieuwe parkeerbeleid via een belastingwijziging in te voeren. Gert Dijkstra van EenUtrecht vond dat wethouder Lot van Hooijdonk bewoners “doelbewust buitenspel” zette. Beide partijen waren voorstander van een referendum.

‘Duurzaam mobiliteitssysteem’

Ondanks de weerstand van de oppositie haalde het raadsbesluit het, met instemming van 70 procent van de raad. Met het voorstel wil het Utrechts college een “duurzaam mobiliteitssysteem” bespoedigen en de “schaarse openbare ruimte” beter verdelen, dus prioriteit geven aan fietsen, wandelen of het ov en autogebruik terugdringen.

Wel moest het college de plannen iets afzwakken. Het betaald parkeren zal bijvoorbeeld alleen in de ochtend gelden. Het college had het voornemen om het betaald parkeren uiteindelijk uit te breiden naar de hele dag, maar daar staken vijf partijen, waaronder de VVD en de CDA een stokje voor . “Uitbreiden van de venstertijden moet vooraf geen streven zijn, maar moet plaatsvinden na een draagvlakmeting of raadsbesluit”, aldus de partijen in een motie. Ook moest het college een oplossing vinden voor mensen die in de zorg werken, net als voor politiemensen en onderwijsmedewerkers.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Laura Houtenbrink