ILT

Inspectie: verkoop illegale geïmporteerde fatbikes is ‘niet te voorkomen’

Fatbike
De ILT ziet enkel toe op de verkoop door Nederlandse aanbieders. Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Kim van Dam

Het is niet te voorkomen dat geïmporteerde illegale fatbikes in Nederland kunnen worden verkocht, als deze worden aangeboden via internet. Dat zegt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) in reactie op de oproep van tientallen gemeenten en een aantal organisaties, waaronder de Fietsersbond. Wel blijft de inspectie “scherp” op de verkoop van deze opgevoerde fietsen, die veelal uit landen als China komen.

In een petitie pleiten de ondertekenaars onder meer voor een verbod op de verkoop van opgevoerde e-bikes, een minimumleeftijd en een voorlichtingscampagne voor ouders en kinderen. Ook fabrikanten van fatbikes, Brekr, Phatfour en Knaap, staan achter de petitie en willen betere handhaving.

De ILT voert fysieke inspecties uit en zoekt actief naar aanbieders van fatbikes die niet aan de wet- en regelgeving in Nederland voldoen. Hoeveel illegale fatbikes uit het buitenland via internet worden verkocht, kan de ILT niet zeggen. Ook is niet bekend of dit aantal toe- of afneemt.

Bromfiets

Overigens spreekt de ILT liever over een bromfiets, wanneer een fatbike harder gaat dan vijfentwintig kilometer per uur, een vermogen heeft van meer dan 250 Watt en/of vooruitkomt zonder te trappen. “En voor brommers gelden er andere, bestaande regels”, zegt een woordvoerder. Mensen moeten dan onder meer een rijbewijs hebben en een helm dragen. De politie moet hierop controleren. Daarnaast moeten bromfietsen een kenteken hebben en een zogeheten typegoedkeuring, de Dienst Wegverkeer (RDW) organiseert dit.

Auteur: Redactie/ANP