verkeersveiligheid

Expats kunnen zonder theorie- of praktijkexamen de weg op

Rijschoolhouders uiten zorgen over gebrekkige rijvaardigheid expats
Beeld ter illustratie. Foto: Shutterstock, Iryna Inshyna.

Expats mogen hun buitenlandse rijbewijs ‘simpel’ omruilen voor een Nederlands exemplaar: ze hoeven bij aankomst in Nederland niet opnieuw een praktijk- of theorie-examen af te leggen. En dat is zorgelijk, vinden rijschoolhouders en Veilig Verkeer Nederland. Beide partijen zijn van mening dat deze doelgroep vaak niet voldoende kennis en inzicht heeft om veilig aan het Nederlandse verkeer deel te nemen.

Dat blijkt uit een artikel van het AD. “In 2022 maakten al 10.000 kennismigranten van de omruil-mogelijkheid gebruik, duizenden meer dan de jaren ervoor. En dat worden er waarschijnlijk nog meer, want het aantal hoogopgeleide kennismigranten groeit al jaren”, aldus het dagblad.

Zorgen

Volgens een rijschoolhouder uit Leiden missen voornamelijk mensen uit Aziatische landen zoals India en China het inzicht en de vlotheid om deel uit te maken van het Nederlandse verkeer. “Ze zijn al die fietsers niet gewend. Ook kennen ze de regels en borden vaak niet. Sommigen hebben zelfs moeite om een auto te bedienen”, vertelt hij aan het AD. Een rijschoolhouder uit Eindhoven sluit zich daarbij aan en zegt het een goed idee te vinden om bij het omwisselen van het rijbewijs in ieder geval een aantal lessen te verplichten.

Ook Veilig Verkeer Nederland (VVN) uit haar zorgen over deze kwestie. “De verkeersveiligheid opofferen om hoogopgeleide kennismigranten naar Nederland te halen en hen een rijbewijs bijna cadeau te doen, is verkeerd”, tekent het AD op uit de mond van Willemijn Pomper van VVN. “Het kabinet heeft notabene net besloten om de rijopleiding strenger te maken. Dan past het niet om mensen die niet hebben aangetoond over de vaardigheden te beschikken, een rijbewijs te geven.”

Auteur: Else Van Andel

Bron: RijschoolPro