"WE GAAN HET ZIEN"

Beoogd IenW-minister Madlener (PVV) noemt 130 op snelweg ‘goed voornemen’

Barry Madlener
Barry Madlener is de voornaamste kandidaat om minister van Infrastructuur en Waterstaat in het nieuwe kabinet te worden. Foto: ANP/Hollandse Hoogte/Dirk Hol

PVV-Kamerlid Barry Madlener, die waarschijnlijk in het kabinet van Dick Schoof plaatsneemt als minister van Infrastructuur en Waterstaat, noemt de eventuele terugkeer van de maximumsnelheid van 130 kilometer per uur op de snelweg een goed voornemen. Ook noemt de beoogd bewindsman het coalitieakkoord “mooi” en “realistisch”.

Madlener moet onder meer voor elkaar krijgen dat er ook overdag weer 130 kilometer per uur mag worden gereden op de snelweg. Of dat kan met het oog op de stikstofuitstoot, is echter nog maar de vraag. Hoe realistisch het is wil Madlener zelf nog niet zeggen. “We gaan het allemaal zien. Ik vind het voornemen in ieder geval heel goed”, aldus de aanstaande bewindsman na een gesprek met de formateur en de beoogde premier.

Dat Madlener voorstander van 130 op de snelweg is, liet hij voor zijn benoeming tot minister al eens blijken tegenover Mobiliteit.nl. Madlener kon toen nog geen ‘officieel statement’ namens zijn partij geven, omdat hij was gestopt met de portefeuille Mobiliteit namens de PVV. Madlener, die wel in de Kamer bleef, werd opgevolgd door PVV-collega Hidde Heutink.

Onderhandelingsproces

Tijdens het onderhandelingsproces voor het nieuw te vormen kabinet, lag de wens voor het herinvoeren van 130 kilometer per uur nadrukkelijk op de onderhandelingstafel. Heutink, de opvolger van Madlener, kon vanwege de onderhandelingen toen geen uitspraken over het onderwerp doen.

BBB-Kamerlid en onderhandelaar Henk Vermeer deed tijdens het onderhandelingsproces in april wel uitspraken hierover tegen Mobiliteit.nl. Vermeer liet toen aan deze website weten dat de BoerBurgerBeweging ook tijdens de onderhandelingen voorstander bleef van 130 rijden.

Auteur: Kenneth Steffers

Bron: ANP / Mobiliteit.nl

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor Mobiliteit.nl