ROTTERDAM THE HAGUE AIRPORT

GroenLinks wil betaald parkeren in omliggende woonwijken vliegveld Rotterdam

Rotterdam The Hague Airport
Geparkeerde auto's bij vliegveld Rotterdam The Hague Airport. Ook in de omliggende woonwijken parkeren vakantiegangers veelvuldig hun auto's. Foto: Peter Gudella / Shutterstock

In de Rotterdamse gemeenteraad is discussie ontstaan over parkeeroverlast rondom vliegveld Rotterdam The Hague Airport. Volgens GroenLinks-raadslid Marvin Biljoen zetten vakantiegangers “massaal hun auto in omliggende wijken”, omdat parkeren in deze wijken vooralsnog gratis is. De partij pleit daarom voor het invoeren van betaald parkeren op de plekken waar parkeeroverlast wordt ervaren.

De auto’s staan volgens Biljoen soms “wekenlang” voor de deur van bewoners geparkeerd. Daardoor grijpen bewoners regelmatig mis in hun zoektocht naar een parkeerplek in de buurt van hun woning. Bewoners zijn zelfs “zo wanhopig dat ze overgaan tot drastische acties, zoals het met verf bespuiten of bekogelen van auto’s met eieren”, citeert Biljoen uit eerdere berichtgeving in de media.

Volgens Biljoen mogen Rotterdammers niet de dupe worden van de vakantievluchten van anderen. De partij spoort het college aan om iets te doen aan de parkeeroverlast. Wat GroenLinks betreft wordt er betaald parkeren ingevoerd in de buurten waar overlast is. Dat kan ook “al dan niet tijdelijk”, aldus de partij.

Ontmoedigen

Rotterdam The Hague Airport gaat bezoekers via een campagne ontmoedigen om te parkeren in de woonwijken. Volgens GroenLinks is dat echter nog niet voldoende. “Bewoners geven aan sceptisch te zijn over deze inzet”, stelt Biljoen. Het raadslid wil ook van het college weten of de luchthaven wel een mandaat heeft om maatregelen te nemen.

Parkeren op het vliegveld van Rotterdam is niet goedkoop. In het hoogseizoen betaalt de automobilist voor een week minimaal 97,50 euro, weet persbureau ANP. Willen de parkeerders dichter bij de terminal staan met hun voertuig, dan lopen de kosten op tot ruim 200 euro.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor Mobiliteit.nl