'randvoorwaarden ontbreken'

Ede wil zero-emissiezone vier jaar uitstellen om ondernemers tegemoet te komen

Foto: een winkelstraat in Ede.
Met het uitstel wil de gemeente Ede duidelijkheid bieden aan ondernemers. Foto: Shutterstock, Olena Znak.

De gemeente Ede wil de invoering van een zero-emissiezone in de stad uitstellen. Het plan was om de milieuzone in te laten gaan op 1 januari 2026. Dat wordt nu mogelijk vier jaar later (2030). Het college van Ede schrijft dat de “randvoorwaarden voor een succesvolle en realistische invoering” ontbreken. Zo is er volgens het gemeentebestuur geen goede tweedehandsmarkt voor elektrische voertuigen. 

Dat laat de gemeente weten op haar website. Volgens het college is een goede tweedehandsmarkt “heel erg belangrijk voor Ede, omdat het grootste gedeelte van de ondernemers in onze gemeente gewend is een tweedehands voertuig te kopen”.

Daarnaast moet iedereen zijn voertuig kunnen opladen, vindt het college. “Hoewel in Ede veel mogelijk is op het gebied van laden, is door het overvolle elektriciteitsnet nog niet voor iedereen mogelijk”. De gemeente heeft onderzoek laten uitvoeren naar de randvoorwaarden.

Het college benadrukt dat ze er wel voor had kunnen kiezen om de invoering door te laten gaan, maar dat ze dan allerlei lokale maatregelen had willen invoeren zodat het voor ondernemers haalbaar zou zijn. “Dit is volgens ons niet wenselijk, omdat dit zou betekenen dat ondernemers langer in onzekerheid zouden zitten.

Door het vervallen van de overgangsfase en de invoeringsdatum te verplaatsen geldt in Ede voor alle ondernemers hetzelfde.” Dat is “duidelijk en transparant”, aldus de gemeente.

De gemeenteraad van Ede beslist nog voor de zomer of het plan van het college definitief wordt.

Klimaatakkoord

Ook het nieuw te vormen kabinet overweegt om de invoering van zero-emissiezones uit te stellen. De Vereniging Nederlandse Gemeenten had hier onlangs nog kritiek op. Volgens VNG hebben veel bedrijven al geïnvesteerd en voorgesorteerd op de invoering van zero-emissiezones. Uitstel betekent daarom voor ondernemers onduidelijkheid, oneerlijke concurrentie en mogelijke faillissementen.

In het Klimaatakkoord staat de doelstelling dat dertig tot veertig gemeenten in 2025 een zero-emissiezone hebben ingesteld. Nu staat de teller nog op 29, als Ede ervan afziet wordt dat 28. “Het belangrijkste doel van zero-emissiezones is de CO2-uitstoot van de stadslogistiek te verlagen door elektrisch rijden te bevorderen en efficiënter transport te stimuleren.

De gemeente Ede staat nog steeds volledig achter deze doelstellingen”, aldus het college. Om het aantal vervoersbewegingen te verminderen onderzoek de gemeente de mogelijkheden voor logistieke hubs en het bundelen van bedrijfsafval.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Laura Houtenbrink