N225 Elst

Utrecht stopt 1 cent in de pot voor elke auto die niet te hard rijdt

Gedeputeerde André van Schie en wethouder Hans Boerkamp van Rhenen bij de spaarpaal. Foto: Provincie Utrecht

De provincie Utrecht hoopt de verkeersveiligheid in het dorp Elst te verbeteren door een financiële beloning te geven. Op de Elsterstraatweg, een provinciale weg (N225) die door het dorp loopt, rijdt een groot deel van de weggebruikers harder dan de toegestane 30 kilometer per uur. Om daar iets aan te doen, betaalt de provincie ongeveer 1 cent voor iedere automobilist die zich wel aan de snelheid houdt.

Utrecht heeft deze week een ‘spaarpaal’ langs de Elsterstraatweg geplaatst. Op het scherm daarvan staat niet alleen de gemeten snelheid, maar ook een geldbedrag. Daar komt iedere keer ongeveer 1 cent bij als iemand maximaal 30 kilometer per uur rijdt. De paal blijft acht weken staan. De provincie keert daarna het bij elkaar gereden bedrag uit aan de actiegroep Veilig door Elst.

Die groep wil dat de provincie maatregelen neemt om de veiligheid op de drukke weg te verbeteren. Omwonenden klagen over onveilige verkeerssituaties, geluidsoverlast en luchtverontreiniging. De gemeenteraad van Rhenen, waar Elst onder valt, riep Utrecht vorig jaar op om de weg anders in te richten om de snelheid te drukken.

Voortuinen

Volgens een woordvoerder van gedeputeerde André van Schie (mobiliteit, VVD) is het aanpassen van de weginrichting “gezien de beperkte ruimte” heel moeilijk te realiseren. Dan zou de provincie voortuinen of zelfs panden aan de weg moeten kopen. Voor de korte termijn denkt de provincie aan plaatsing van (extra) verkeersborden en het vernieuwen van de belijning.

In de eerste drie maanden van dit jaar reden bijna 580.000 auto’s en vrachtwagens over de provinciale weg door Elst. Amper 15 procent daarvan bleef onder de toegestane snelheid, valt op te maken uit meetgegevens. Ruim 50 procent reed harder dan 40 kilometer per uur.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie Mobiliteit.nl / ANP