Zeeland

Westerscheldetunnel wordt tolvrij: ‘Een langgekoesterde wens gaat in vervulling’

Tolheffing bij de Westerscheldetunnel ANP / Hollandse Hoogte / Peter Hilz
Automobilisten en motorrijders hoeven vanaf 1 januari 2025 geen tol meer te betalen als ze gebruikmaken van de Westerscheldetunnel. Om gemiste inkomsten uit de tolheffing de komende jaren te dekken, stelt het Rijk 140 miljoen euro beschikbaar.

Demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) en de Zeeuwse gedeputeerde Harry van der Maas ondertekenden maandag in Den Haag een overeenkomst over het tolvrij maken van de tunnel tussen Zuid-Beveland en Zeeuws-Vlaanderen. “Dit is een langgekoesterde wens van de Zeeuwen en het is mooi dat we die wens nu, in goede samenwerking met de provincie Zeeland, in vervulling kunnen laten gaan”, aldus Harbers.

Een meerderheid van de Tweede Kamer sprak zich ruim een jaar geleden uit voor het vervroegd tolvrij maken van de Westerscheldetunnel. Aanvankelijk was het de bedoeling de tunnel in 2033 tolvrij te maken. “Een tolvrije tunnel is een belangrijke impuls voor de leefbaarheid en economie van Zeeland. Naast de bereikbaarheid in Zeeland is het tolvrij maken van de tunnel een forse verbetering voor de verbinding met de rest van Nederland en Vlaanderen”, zegt Van der Maas.

Het bedrag van 140 miljoen euro dekt de gemiste inkomsten door de tolheffing tot 2030. Harbers zei dat ook voor de periode 2030-2033 afspraken zijn gemaakt. Als het voorgenomen rekeningrijden, ook wel betalen naar gebruik genoemd, dan toch niet wordt ingevoerd, dekt het Rijk ook voor die periode de gemiste inkomsten uit de tolheffing.

Vrachtverkeer (nog) niet

Voor het tolvrij maken van de tunnel voor vrachtverkeer is nog geen geld beschikbaar. Wel hebben het Rijk en de provincie Zeeland afgesproken zich de komende tijd in te spannen om dit ook op te lossen. Van der Maas zei dat het niet alleen een kwestie van financiën is. “Mogelijk gaat vrachtverkeer dan vaker van de Westerscheldetunnel gebruikmaken. We moeten goed onderzoeken of dit het geval is en of de infrastructuur daarop voldoende is toegerust.”

De Westerscheldetunnel is in 2003 geopend en uitsluitend bestemd voor wegverkeer. Voor de bouw van de tunnel waren Zeeuws-Vlaanderen en Walcheren en Zuid-Beveland door autoveerdiensten met elkaar verbonden. Die veerdiensten zijn bij de opening van de Westerscheldetunnel opgeheven. Er vaart nog wel een fiets-voetveer tussen Vlissingen en Breskens.

Een retour door de tunnel kost voor een personenauto 10 euro. Veelgebruikers en abonnementhouders betalen minder. Per dag maken gemiddeld ruim 21.000 voertuigen gebruik van de verbinding.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Laura Houtenbrink

Bron: ANP