Rollerbank

Gemeente Amsterdam maakt korte metten met opgevoerde fatbikes

Twee politieagenten in Amsterdam Shutterstock, NGCHIYUI

De gemeente van Amsterdam gaat strenger controleren en handhaven op opgevoerde fatbikes. De gemeente wil meer aandacht besteden aan de risico’s van onveilig gebruik van fatbikes, door ouders te informeren via scholen en door online berichtgeving. Ook krijgt de politie een rollerbank tot hun beschikking, waardoor zij makkelijker kunnen handhaven.

Dat blijkt uit antwoorden van wethouder Melanie van der Horst (Verkeer) op vragen van GroenLinks-raadslid Elisabeth IJmker. IJmker uitte haar zorgen over de toegenomen populariteit van fatbikes en de gevolgen daarvan voor de verkeersveiligheid.

Van der Horst deelt de zorgen van IJmker. De wethouder merkt op dat veel fatbikes makkelijk sneller gaan dan de toegestane 25 kilometer per uur. “Daarnaast worden ze ook bestuurd door jonge kinderen die zich niet altijd bewust zijn van het gevaar dat ze zelf lopen of kunnen veroorzaken”, aldus de verkeerswethouder. “Ook vermoeden wij dat veel fatbikebestuurders niet op de hoogte zijn van regels.”

Verkeerseducatie

De gemeente zet dan ook in op voorlichting: “We gaan informeren over de risico’s van onveilig gebruik van fatbikes door online berichtgeving”, aldus van der Horst. “Ook gaan we ouders informeren via scholen en zal het onderwerp daar aandacht krijgen binnen de verkeerseducatie.”

Ook krijgt de politie vanaf december een rollerbank tot hun beschikking. Vanaf begin volgend jaar zullen daar handhavingsacties mee starten. De wethouder plaatst daar wel een kanttekening bij:  “Gezien de beperkte politiecapaciteit is er meer nodig om het probleem van opgevoerde fatbikes aan te pakken.”

Strafbaar

Zo onderzoekt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de optie om het opvoeren van elektrische fietsen en fatbikes strafbaar te stellen. Rijden op een opgevoerde fatbike is al strafbaar, maar het opvoeren zelf nog niet. “Ook is het wettelijk verplichten van een minimumleeftijd voor het rijden met een e-bike wellicht te overwegen”, zo besluit van der Horst.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Laura Houtenbrink