'beter voor milieu'

Tientallen ritjes aangeboden naar halve finale EK in carpooltool KNVB

Foto: supporters in de auto.
Supporters in de auto. Foto: ANP, Vincent Jannink.

Naar de halve finale woensdag in Dortmund bieden tientallen Oranjefans een vrije plek aan in hun auto via de app van de KNVB. Onder het mom ‘volle bak naar Oranje’ kunnen supporters carpoolen naar de Duitse stad, waar het Nederlands elftal woensdag in de halve finale van het EK speelt tegen Engeland. In de app zijn dinsdag zeventig ritten te vinden.

Volgens een woordvoerder van de KNVB wordt dit keer volop gebruikgemaakt van de carpoolmogelijkheid, aangezien Dortmund relatief makkelijk te bereiken is met de auto.

De KNVB verwacht zo’n 75.000 Nederlandse voetbalfans in in de Duitse stad. De bond roept op de site supporters op om tijdig te vertrekken en zoveel mogelijk met het openbaar vervoer te reizen of samen te rijden. “Dit helpt niet alleen de verkeersdrukte te verminderen, maar is ook beter voor het milieu.”

Amateurvoetbal

KNVB heeft al langer een tool om carpoolritjes te plannen, oorspronkelijk bedoeld om samen rijden in het amateurvoetbal te stimuleren. Sinds 2021 is de rijfunctionaliteit toegevoegd aan in de Voetbal.nl-app. Zowel Volkswagen als het het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hebben hieraan meegewerkt. “We vinden het belangrijk om hier aandacht aan te schenken omdat we vanuit onderzoek weten dat er naar uitwedstrijden gemiddeld 2,1 personen in de auto zitten”, zei Marc Nipius van KNVB toen de tool werd gelanceerd.

“In vergelijking met andere sporten is er nog veel winst te behalen. Als er meer mensen met elkaar in de auto rijden, kunnen we aanzienlijke CO₂-uitstoot reduceren. Daarnaast is samen rijden ook gewoon leuk en goed voor de teambuilding”, aldus Nipius.

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Redactie/ANP