Tegenvallend gebruik

Go Sharing, MyWheels zien geen brood in deelvervoer Ridderkerk en vertrekken

Scooters van Go Sharing in een busje. Foto ter illustratie. Foto: Shutterstock, robert coolen

Zowel MyWheels als Go Sharing stoppen met het aanbieden van deelvervoer in Ridderkerk, meldt de gemeente op haar website. Beide aanbieders waren sinds 2023 actief in de Zuid-Hollandse gemeente, maar het gebruik van de voertuigen viel dermate tegen dat de bedrijven zich terugtrekken.

De vier auto’s van MyWheels waren sinds augustus 2023 beschikbaar. De auto’s worden gemiddeld 15 procent van de tijd gebruikt, terwijl dit landelijk 35 procent is. Go Sharing bood sinds afgelopen oktober veertig deelfietsen en 25 deelscooters aan in Ridderkerk. Uit cijfers blijkt dat de deeltweewielers voornamelijk voor kortere afstanden gebruikt worden en voor een korte tijd. Daarom stopt Go Sharing ook in Ridderkerk.

Vandalisme

Go Sharing is al eerder vertrokken uit Ridderkerk. Tussen 2020 en 2022 bood het bedrijf ook al deelscooters en -fietsen aan in de gemeente, maar is daar toen mee gestopt omdat het gebruik tegenviel en omdat er sprake was van vandalisme. Ook waren er veel klachten over parkeeroverlast. Een jaar later keerde het bedrijf terug.

De gemeente verwachtte dat het de tweede keer beter zou gaan, omdat de scooters waren opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening. Op die manier zou er beter gehandhaafd kunnen worden op “verkeerd gebruik” van de scooters. Ook was er in de vergunning meer plek voor fietsen dan voor scooters opgenomen.

De gemeente laat weten dat de vergunning voor het aanbieden van deelvervoer wel beschikbaar blijft voor geïnteresseerde deelaanbieders.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Laura Houtenbrink