TU Delft

Studenten missen wereldrecord met 1273 km op 1,45 kg waterstof

Eco-Runner XIV
De Eco-Runner XIV. Foto: Eco-Runner Team Delft

Delftse studenten hebben in een week tijd 1273 kilometer afgelegd op de openbare weg met hun zelfgebouwde waterstofauto op één tank, die 1,45 kilo waterstof bevatte. Het team van de TU Delft poogde het wereldrecord van Toyota van 1360 kilometer te verbreken, maar slaagde daar dus net niet in.

Eerder had het team berekend dat ze 2056 kilometer konden rijden tot een lege tank. “Natuurlijk balen we”, zegt een teamlid over de mislukte wereldrecordpoging. “Maar we zijn wel enorm trots op onze prestatie: we hebben zelf in slechts negen maanden een waterstofauto gebouwd en deze ook nog eens voor het eerst officieel de weg op laten gaan.”

Elfstedentocht

De waterstofauto reed afgelopen week langs de wegen van de Elfstedentocht in Friesland omdat de vlakke en rustige wegen daar “beter zijn voor de efficiëntie”. Ook wil het team van 25 studenten de potentie van waterstof in de energietransitie laten zien door langs de route te rijden die al 27 jaar niet meer geschaatst kan worden door klimaatverandering. Het is wat de studenten betreft tijd om de overstap te maken naar duurzame brandstoffen.

Voordat de studenten goedkeuring kregen van de RDW om met de waterstofauto de weg op te mogen moest het voertuig aan 1301 eisen voldoen. Zo moest de auto onder meer zijspiegels, verstelbare felle lampen en een handrem hebben. Maar het team kreeg toestemming en dat leverde een officieel nummerbord op.

Auteur: Mobiliteit.nl / ANP