TreinTrainPakket

Minder afhankelijk van leerlingenvervoer dankzij VR-game met ov-training

VR-game
Leerlingen speciaal onderwijs trots: “ik kan nu zelfstandig met de trein”. Foto: NS

Reizen met het openbaar vervoer is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Zo kan het bijvoorbeeld voor jongeren met een beperking veel spanning en stress opleveren als ze met het drukke ov gaan reizen. Op een school voor speciaal onderwijs in Utrecht wordt nu geoefend met een VR-leerplatform, dat vorig jaar werd geïntroduceerd door NS. Deze game laat mensen in een virtuele wereld kennismaken met het ov.

Met behulp van de VR-bril doorlopen leerlingen verschillende niveaus. Bij elk niveau komt er een extra uitdaging bij. Op deze manier kunnen de leerlingen op een veilige manier oefenen en leren ze om te reizen in de bus en trein.

Het TreinTrainPakket, dat in 2023 werd ontwikkeld, leert de leerlingen ook hoe ze hun reis kunnen plannen en hoe ze in- en uit moeten checken. “Allerlei dingen waar andere mensen misschien niet bij nadenken, maar die voor onze leerlingen nog echt een uitdaging kunnen zijn”, zegt Jocelyne Wolters, docente op de Utrechtse school, over het platform.

Meer mens

Het oefenen met virtual reality werpt volgens Wolters al zijn vruchten af. “Heel veel leerlingen kunnen inmiddels zelfstandig met de bus of trein. Het zorgt ervoor dat ze zich wat meer mens voelen, meer zelfstandig kunnen worden dan ze eerst waren.”

Volgens Wolters is een ander bijkomend voordeel van de ov-trainingen, namelijk dat haar leerlingen daardoor minder afhankelijk zijn van het leerlingenvervoer. “Soms moeten leerlingen wel een aantal uur wachten voordat ze kunnen worden opgehaald. Nu kunnen ze naar huis wanneer school is afgelopen”, besluit Wolters.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor Mobiliteit.nl