touringcar

Lastminute met de bus naar Dortmund: vervoerders spelen in op Oranjegekte

Oranjesupporters op de dag van de EK-kwartfinale tussen Nederlands en Turkije. Foto: ANP RAMON VAN FLYMEN

Busbedrijven spelen in op de aanzwengelende Oranjegekte en organiseren veelal op stel en sprong nog vervoer naar Dortmund. Daar speelt het Nederlands elftal woensdagavond de halve finale van het EK tegen Engeland. Busreizen om in de Duitse stad te komen blijken een dag van tevoren populair, zo valt op te maken na een kleine rondgang door ANP.

Slangen Events levert woensdagochtend zo’n duizend voetbalfans af met tien √† vijftien bussen die vertrekken vanuit verschillende plekken in het land. Na de wedstrijd vertrekken de bussen rond 01.30 uur vanuit Dortmund weer naar Nederland. De touroperator begon maandagavond pas de boel te organiseren toen bleek dat er vraag naar was, vertelt een woordvoerder. Momenteel zijn op een paar plekken na alle bussen volgeboekt. Eventueel schaalt Slangen Events dinsdagavond nog op als daar behoefte aan is. De capaciteit is er volgens de woordvoerder in ieder geval.

Vanuit het Friese Drachten rijdt Paulusma Reizen met twee bussen naar Dortmund. De vervoerder bedacht maandag “na aanvragen van zoveel verschillende mensen” een bus vrij te maken voor de rit, zegt een woordvoerder. Door de grote interesse is onderhand ook een tweede bus ingeschakeld. Zeker negentig Oranjesupporters, zowel diegenen met een kaartje voor de wedstrijd in het stadion als mensen die alleen naar de fanzones gaan, vertrekken iets voor het middaguur en worden donderdag rond 04.00 uur weer in Drachten afgezet.

In no-time uitverkocht

Vanuit de Achterhoek rijdt Hartemink met drie volle touringcars naar Duitsland. Alle plekken waren in no-time uitverkocht, zegt eigenaar Patrick Hartemink. “Als we tien bussen hadden gehad, konden we die ook vol die kant op laten rijden”, zegt hij. “Helaas hebben we er niet meer kunnen regelen.” De bussen vervoeren zo’n 150 mensen en rijden woensdag vanaf het middaguur via onder meer Eibergen, Groenlo en Doetinchem naar Dortmund.

Bij Gebo Tours konden mensen hun eigen bus richting de Duitse stad boeken. Op vrijdag, toen Oranje de kwartfinale nog moest spelen, kwamen de eerste serieuze aanvragen al binnen. In totaal vertrekken er woensdagochtend zo’n 1200 supporters verdeeld over 24 bussen vanuit onder meer Blaricum, Wageningen en Hoogeveen richting Dortmund. En er was vraag naar, want “het wagenpark is leeg”, aldus een woordvoerder. Ongeveer een uur nadat het duel tussen Engeland en Nederland woensdag is afgelopen rijden de bussen terug naar Nederland.

Auteur: Redactie Mobiliteit.nl / ANP