Kamervragen

Staatssecretaris: gemeenten aan zet voor noodplan Utrechts leerlingenvervoer

In vijf Utrechtse gemeenten is volgend schooljaar mogelijk tot de kerstvakantie geen leerlingenvervoer beschikbaar. Foto: Shutterstock, Studio Romantic

Er ligt geen concreet noodplan vanuit de Rijksoverheid klaar voor de zeshonderd kinderen in vijf Utrechtse gemeenten die volgend schooljaar mogelijk tot de kerstvakantie geen beroep op leerlingenvervoer kunnen doen. Dat blijkt uit antwoorden van staatssecretaris Mariëlle Paul (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) op vragen van SP-Kamerlid Sandra Beckerman.

“Het is aan de gemeente welke (nood)oplossingen zij aanwenden als er knelpunten zijn in het leerlingenvervoer”, zegt staatssecretaris Paul. In de Kamerbrief noemt zij het inzetten van particuliere taxibedrijven, “volgtijdelijk” rijden van leerlingenvervoer en het inzetten van touringcars. Ook het verstrekken van een kilometervergoeding aan ouders die hun kind zelf halen en brengen, behoort volgens de VVD-bewindsvrouw tot de mogelijkheden.

Gemeenten kunnen niet de huidige vervoerder (Willemsen- de Koning) verplichten het vervoer voort te zetten tot er een structurele oplossing gevonden is, stelt Paul. “Indien een contract afloopt, zijn er ook geen verplichtingen meer. Wel kan een gemeente een nieuwe opdracht verlenen aan vervoerders, zoals de gemeenten in de regio Utrecht nu ook doen.”

Overbruggingsperiode

Vorige maand werd duidelijk dat in potentie ruim zeshonderd kinderen in de gemeenten Bunnik, De Bilt, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Zeist, mogelijk een aantal maanden zonder leerlingenvervoer komen te zitten. Het contract van Connexxion, dat het stokje in deze gemeenten overneemt van Willemsen- de Koning, treedt per 1 januari 2025 in werking, terwijl het contract van Willemsen- de Koning deze zomer al afloopt.

“Dat betekent dat de periode aan het begin van het schooljaar tot aan de kerstvakantie overbrugd moeten worden”, schreef de gemeente Zeist in een gezamenlijke brief namens alle gemeenten aan de ouders. De vijf Utrechtse gemeenten zijn daarom op zoek naar andere vervoerders, die tussen de zomer- en kerstvakantie de ritten kunnen uitvoeren.

Alternatieve vervoerders

De gemeenten gaven aan geen enkele garantie te kunnen geven, maar volgens Paul, die op de hoogte wordt gehouden door de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), gaat het de goede kant op. “De VNG heeft aangegeven dat de samenwerkende gemeenten er alles aan doen om het leerlingenvervoer na de zomervakantie op orde te hebben.”

“Er is bijvoorbeeld gekeken naar wat ouders zelf kunnen doen, met financiële ondersteuning van de gemeente. Daarnaast hebben de gemeenten, voor de groep ouders die niet zelf hun kind naar school kunnen brengen, via een overbruggingscontract alternatieve vervoerders gevonden voor deze groep leerlingen. Ik heb VNG gevraagd om vinger aan de pols te houden en zal zelf de komende periode ambtelijk navraag bij haar doen”, aldus Paul.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is redacteur van Mobiliteit.nl en TaxiPro.