Wmo-vervoer

Scherpenzeel verwacht forse kostenstijging Valleihopper

Valleihopper
Taxibusje van Valleihopper. Foto: Valleihopper

De kosten van de Valleihopper gaan, naar alle waarschijnlijkheid, volgend jaar omhoog. Die verwachting heeft het gemeentebestuur van Scherpenzeel gedeeld met de gemeenteraad. Volgens het college komt dit mede door tonemende volumes, de jaarlijkse indexering en hogere personeels- en energiekosten voor vervoerders.
“Hierdoor wordt er een stijging in de bijdrage van 44 procent vanaf 2025 verwacht, ten opzichte van 2023”, schrijft het Scherpenzeelse college in een raadsvoorstel.

Zo gaat het gemeentebestuur uit van een groei in het aantal reizigers van zo’n 5 procent. Hoe hoog de daadwerkelijke tarieven in de nieuwe contracten zullen zijn, is nog niet duidelijk. Er is namelijk nog een aanbesteding gaande voor zowel het vervoer als het callcenter. De nieuwe contracten treden per 1 januari 2025 in werking. Wie de opdracht krijgt is nog onbekend.

Begroting

Wel is duidelijk dat Valleihopper volgend jaar alle deelnemende gemeenten ruim 4,8 miljoen euro gaat kosten. Ruim 4,2 miljoen euro daarvan gaat naar het vervoer, 235.337 euro gaat naar het callcenter en 395.511 euro gaat naar het beheerbureau, blijkt uit de begroting. De bijdrage vanuit de gemeenten bedraagt 4.274.822 euro. De overige 580.912 euro is afkomstig uit reizigersbijdragen.

Ook na 2025 wordt er een stijging in de kosten verwacht, zo laat de begroting zien. De totale kosten voor 2026 bedragen ruim 5,2 miljoen euro en het jaar erop ruim 5,6 miljoen euro. In 2028 komen de totale kosten boven de 6 miljoen euro uit.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is redacteur van Mobiliteit.nl en TaxiPro.