Arbeidsvoorwaarden

Doorbraak nieuwe cao Zorgvervoer en Taxi nog ver weg: ‘Er is weinig vertrouwen’

Taxibus
Taxibus. Foto ter illustratie. Foto: ANP/Rob Engelaar

Het ziet er niet naar uit dat er na maandag 1 juli een nieuwe cao Zorgvervoer & Taxi op tafel ligt. De spanning tussen vakbonden FNV, CNV en werkgeversorganisatie Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) was de afgelopen tijd om te snijden. Er is sprake van een gebrek aan vertrouwen. De partijen zijn daarom op zoek naar een onafhankelijke gespreksvoorzitter, die de partijen nader tot elkaar moet brengen.

De cao Zorgvervoer en Taxi zou maandag aflopen, maar is inmiddels stilzwijgend verlengd. Een nieuw akkoord is er namelijk nog lang niet. De verhoudingen tussen de partijen waren een tijd lang zelfs zo slecht dat ze elkaar niet konden luchten of zien. “Er is inderdaad een periode geweest dat hiervan sprake was”, vertelt CNV-onderhandelaar Erik Honkoop.

“Voordat ik in deze sector actief werd (maart 2024 red.) is de boel behoorlijk geklapt. De partijen lagen ver uit elkaar. Inmiddels zitten we in een traject waarbij we kijken of we gezamenlijk aan tafel kunnen zitten om tot een nieuwe arbeidsvoorwaarden-cao kunnen komen.”

Ook KNV-voorzitter Bertho Eckhardt bevestigt tegenover Mobiliteit.nl de slechte verhoudingen tussen de branchevereniging en de vakbonden. “Het zijn heel moeizame onderhandelingen geweest de laatste jaren, maar veel spannender dan dat is het niet. Soms is er sprake van een gebrek aan chemie. We zijn nu bezig het vertrouwen tussen de sociale partners te herstellen. Dat moet je even tijd gunnen.”

Voorzitter

De eerste horde die daarvoor genomen moet worden, is het aanstellen van een onafhankelijke voorzitter. De gesprekken met geschikte kandidaten vinden momenteel plaats. “Ik verwacht daar na volgende week meer over te kunnen vertellen”, zegt Honkoop. “Het belangrijkste is dat het proces in gang is gezet. We hoeven het niet met elkaar eens te zijn, maar we moeten wel weer on speaking terms met elkaar komen. Daar wil ik echt tijd en rust voor vragen, want dat is voor iedereen belangrijk.”

Dat heeft overigens geen gevolgen voor de huidige cao, die op maandag 1 juli afloopt. “Deze is stilzwijgend met een jaar verlengd, dus die loopt nog een jaar door. Dat geeft ons ook weer tijd om tot goede afspraken te komen”, vertelt Eckhardt.

Op de vraag wanneer er witte rook uit de schoorsteen komt en er een nieuwe cao op tafel ligt, antwoordt Honkoop: “Ik verwacht ergens in het najaar, maar misschien ben ik daar te optimistisch in. Juli en augustus komen eraan en dan gaat iedereen op vakantie. Dan wordt het lastig om de vertegenwoordigers van alle partijen aan tafel te krijgen. Ik denk niet dat we deze zomer op een doorbraak kunnen rekenen.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is redacteur van Mobiliteit.nl en TaxiPro.