Smart Letselschade

Zorgplicht taxichauffeurs: ‘Blijf gefocust en voorkom afleiding’

Autogordel
Foto ter illustratie. Foto: Shutterstock

Voor taxichauffeurs bestaat er zoiets als de zorgplicht. Chauffeurs dienen hun passagiers op de meest veilige manier van A naar B te brengen. Daar komt echter meer bij kijken dan menigeen denkt. Onderweg kunnen er namelijk dingen gebeuren die een taxiondernemer vooraf niet kan voorzien.

De zorgplicht houdt kort gezegd in: doe er alles aan om een ongeval te voorkomen. “Maar soms heb je dat niet in eigen hand”, zegt Liselotte Tervooren, teammanager bij Smart Letselschade. “Je kan natuurlijk door iemand van achteren worden aangereden. Daar kan je zelf niks aan doen. Maar als je te hard rijdt of achter het stuur met je telefoon bezig bent, dan ligt er een stukje verantwoordelijkheid bij de taxichauffeur en kan dan aansprakelijk worden gesteld.”

Dat kan vervelende gevolgen hebben. “Als je als taxichauffeur een ongeluk veroorzaakt, zijn de gevolgen vaak groot. Dat geldt niet alleen voor de chauffeur, maar ook voor de passagier. Mochten zij door een ongeluk niet meer kunnen werken en daardoor inkomsten verliezen, dan zijn dat kosten die op de taxichauffeur verhaald zouden kunnen worden. Dat kan flink oplopen.”

Gordelplicht

Smart Letselschade heeft op dit gebied al verschillende casussen langs zien komen, waarbij het bedrijf het ook voor taxichauffeurs opnam. “Wat bij straattaxichauffeurs meespeelt is de gordelplicht. Een taxichauffeur is tijdens het rijden niet verplicht een autogordel te dragen vanwege de veiligheid, maar dat kan wel invloed hebben op de ernst van het opgelopen letsel. Het wel of niet dragen van de gordel heeft voor straattaxichauffeurs geen gevolgen voor de aansprakelijkheid, maar het is wel goed om daar als chauffeur over na te denken.”

Op de vraag of Smart Letselschade het aantal zaken waarin de zorgplicht centraal staat ziet dalen of toenemen, antwoordt Tervooren: “Het blijft ongeveer gelijk, maar we zien wel dat taxichauffeurs vaak bij verkeersongelukken betrokken zijn. Dat is ook niet zo gek, want ze zijn vaak op de weg. Dus rijd niet te hard, voorkom afleiding, blijf gefocust en voorkom nalatig gedrag.”

Smart Letselschade