ALV

Fred Teeven voorgedragen als nieuwe voorzitter KNV

Fred Teeven
Fred Teeven. Foto: ANP/Hollandse Hoogte/Phil Nijhuis

Voormalig staatssecretaris (Veiligheid en Justitie) Fred Teeven is voorgedragen als nieuwe voorzitter van Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV). Dat schrijft KNV-directeur Carlo Cahn in een mail aan de leden. Het gaat hierbij om zowel de afdeling Zorgvervoer & Taxi als de afdeling Busvervoer Nederland (BVN).

“De besturen volgen hiermee unaniem het advies van een gezamenlijk ingestelde vertrouwenscommissie die al sinds het voorjaar actief is geweest om een goede voorzitters-kandidaat te vinden”, schrijft Cahn in de mail.

In november komen de algemene ledenvergaderingen van beide sectorverenigingen bij elkaar. Als de leden de voordracht overnemen, wordt Fred Teeven definitief voorgedragen als voorzitter van KNV. “Over die voordracht zal door de ledenraad van KNV in december worden besloten”, aldus Cahn. Teeven volgt dan de huidige voorzitter Bertho Eckhardt op.

Lobbyist en buschauffeur

Op dit moment bekleedt Teeven al verschillende functies als voorzitter van belangenbehartigers, onder andere bij Stichting BREIN, Vereniging Erkende Beveiligingsbedrijven en Partners voor Jeugd. Ook is hij actief bij lobbyist Meines Holla & Partners en als buschauffeur bij Transdev.

Fred Teeven maakte voordat hij politiek actief werd furore als officier van justitie. In 2002 rolde hij de politiek in als fractievoorzitter van Leefbaar Nederland (LN) als vervanger van Pim Fortuyn, die destijds door de partij op straat werd gezet. In 2003 vertrok Teeven bij LN, om vervolgens in 2006 weer op te duiken bij de VVD.

Staatssecretaris

Voor de liberalen werd Teeven in 2010 staatssecretaris van Veiligheid en Justitie in het kabinet Rutte I. Ook in Rutte II bekleedde Teeven deze functie, voordat hij in maart 2015 aftrad vanwege de zogeheten bonnetjesaffaire. Teeven bleef na zijn aftreden nog twee jaar actief als Kamerlid, voordat hij na de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 de deur van het Binnenhof definitief achter zich dicht trok.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is redacteur van Mobiliteit.nl en TaxiPro.