Woon-werkverkeer

Veenendaal baalt van oneigenlijk gebruik Valleihopper, maar blijft het gedogen

Valleihopper
Taxibusje van Valleihopper. Foto: Valleihopper

Tenminste 21 pashouders in Veenendaal gebruiken de Valleihopper om naar het werk te gaan. Dat is een doorn in het oog van de gemeente, omdat de Valleihopper bedoeld is voor sociaal-recreatief vervoer en niet voor woon-werkverkeer. Volgens het college van burgemeester en wethouders (B&W) kan het zelfs een negatieve impact hebben op de kwaliteit van het vervoer.

Dit komt doordat de capaciteit van de Valleihopper, met name door het aantal chauffeurs en in de spits, onder druk staat. “Daarom is het voor de kwaliteit van het sociaal-recreatieve vervoer van belang dat de Valleihopper wordt gebruikt waar deze voor bedoeld is”, benadrukt een gemeentewoordvoerder tegenover Mobiliteit.nl.

Toch heeft het gemeentebestuur begrip voor het feit dat een aantal inwoners niet in staat is om zelfstandig te reizen en de Valleihopper gebruikt om naar het werk te gaan. “De behoefte aan een vervoersvoorziening is niet anders wanneer het reisdoel werk is.”

Sjoemelen

Het college vindt dan ook niet dat het hier gaat om fraude of sjoemelen. Sterker nog: de gemeente gedoogd deze situatie al enige tijd. “En dat blijven we vooralsnog ook doen”, laat de woordvoerder weten. “We zien een verantwoordelijkheid van de gemeente voor het woon-werkverkeer van deze inwoners. Dat gaan we op een andere manier organiseren.”

Veenendaal wil dat doen door duidelijkere beleidsregels te introduceren voor inwoners die niet in staat zijn zelfstandig naar werk te reizen. “We streven ernaar om deze eind dit jaar vast te stellen. Het college heeft formeel besloten het gebruik van de Valleihopperpas voor woon-werkverkeer tot eind dit jaar te gedogen. Daardoor ondervinden gebruikers van de Valleihopper geen hinder van de tijd die wij als gemeente nodig hebben voor het opstellen van nieuwe beleidsregels.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is redacteur van Mobiliteit.nl en TaxiPro.