Maanden zonder vervoer

SP stelt Kamervragen over Utrechts leerlingenvervoer: ‘Is er een noodplan?’

Sandra Beckerman
Tweede Kamerlid Sandra Beckerman (SP). Foto: ANP/Hollandse Hoogte/Paul Dijkstra

De SP maakt zich grote zorgen over het leerlingenvervoer in de provincie Utrecht. In vijf gemeenten dreigen ruim zeshonderd kinderen vier maanden lang, tot de kerstvakantie, zonder vervoer te zitten. Tweede Kamerlid Sandra Beckerman heeft daarom Kamervragen gesteld aan Mariëlle Paul, demissionair minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs.

Zo wil Beckerman onder meer weten of het mogelijk is om de huidige vervoerders, zoals Willemsen- de Koning, te verplichten om het vervoer voort te zetten, totdat er een structurele oplossing is. “Wat zijn de juridische, praktische implicaties hiervan?”, wil het SP-Kamerlid van demissionair minister Mariëlle Paul weten.

Ook wil Beckerman weten of er in noodsituaties voorzieningen zijn waar ouders uit gebruik van kunnen maken. “Is er een noodplan beschikbaar voor situaties waarin het leerlingenvervoer onverwacht niet kan worden uitgevoerd, om te voorkomen dat kinderen zonder vervoer komen te zitten?”

Overgangsperiode

Vorige week werd duidelijk dat in potentie ruim zeshonderd kinderen in de gemeenten Bunnik, De Bilt, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Zeist, mogelijk een aantal maanden zonder leerlingenvervoer komen te zitten. Het contract van Connexxion, dat het stokje in de vijf gemeenten overneemt van Willemsen- de Koning, treedt per 1 januari 2025 in werking, terwijl het contract van Willemsen- de Koning deze zomer al afloopt.

“Dat betekent dat de periode aan het begin van het schooljaar tot aan de kerstvakantie overbrugd moeten worden. Helaas hebben Willemsen- de Koning en Connexxion aangegeven dat zij niet voldoende chauffeurs en taxibusjes hebben om voor onze gemeente te blijven rijden”, schreef de gemeente Zeist in een gezamenlijke brief namens alle vijf gemeenten aan de ouders.

De vijf Utrechtse gemeenten daarom op zoek naar vervoerders die tussen de zomer- en kerstvakantie de ritten wél kunnen rijden. Dit kunnen ook de huidige onderaannemers van Willemsen- de Koning kunnen zijn en ook inzet van de Regiotaxi wordt niet uitgesloten, liet een gemeentewoordvoerder vorige week tegenover deze site weten. De gemeenten gaven in de gezamenlijke brief echter aan dat ze geen garanties kunnen geven.

Maatregelen

Daarom wil Beckerman van minister Paul weten welke maatregelen er op korte genomen kunnen worden, om het vervoersprobleem van deze kinderen op te lossen. En ook voor de lange termijn wil het SP-Kamerlid een plan van aanpak van de minister horen. “Bent u bereid om, samen met de minister van Infrastructuur en Waterstaat, de gemeenten en de vervoersbedrijven, naar oplossingen te zoeken voor het tekort aan chauffeurs? Zo ja, op welke termijn kunnen ouders duidelijkheid verwachten?”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is redacteur van Mobiliteit.nl en TaxiPro.