Tussenrapportage

Leerlingenvervoer Schagen valt bijna half miljoen euro duurder uit dan begroot

Schooltassen
Foto ter illustratie. Foto: Shutterstock

De kosten van het leerlingenvervoer in Schagen vallen bijna een half miljoen euro hoger uit dan vooraf begroot. Dat blijkt uit de eerste tussenrapportage van dit jaar. Oorzaken hiervan zijn onder meer het doorbelasten van hogere benzineprijzen, een toename in de vraag naar schoolvervoer en de toestroom van Oekraïense vluchtelingen. De uiteindelijke som komt daarmee op 423.465 euro.

Die laatste groep kan vanwege hun status een beroep doen op leerlingenvervoer. Ook in de regio signaleert de gemeente Schagen een aanzienlijke stijging van de kosten voor leerlingenvervoer.

“De extra kosten worden door de gemeente betaald uit de algemene middelen en een deel wordt gecompenseerd vanuit het gemeentefonds”, antwoordt wethouder Puck de Nijs-Visser (Onderwijs) via haar woordvoerder op de vraag hoe de gemeente bijna een half miljoen euro gaat ophoesten.

Daarnaast compenseert de landelijke overheid een deel van het leerlingenvervoer. “De hoogte van dit bedrag wordt berekend aan de hand van de instroom van migranten.”

Budgettair plafond

Volgens De Nijs-Visscher is het lastig om de kosten van het leerlingenvervoer te drukken. “De gemeente is verplicht om aanvragen die voldoen aan de wettelijke voorschriften te honoreren. Dat aantal kan je niet van tevoren voorspellen”, zegt ze daarover. “De financiering heeft daarom geen budgettair plafond, het betreft een open eind financiering. De kosten worden pas gedrukt bij een afname van het aantal aanvragen”, besluit de wethouder.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Olivier Smits

Olivier Smits is redacteur van Mobiliteit.nl en TaxiPro.